Z HISTORIE BMW. Přezdívky.

Z HISTORIE BMW. Přezdívky.

Buďte v bezpečí, zůstaňte doma, ale přitom se bavte. BMW přináší zajímavosti o své historii. V tomto díle se zaměříme na přezdívky, které má BMW v různých koutech světa.

„Bavorák“, „bimmer,“ či „beemer“ jsou všeobecně známé přezdívky pro automobily BMW. Ale odkud pocházejí? V následujících řádcích vysvětlíme původ každé z nich. Víte třeba, co mají společného s motocyklovými závody? 

V anglicky hovořících zemích se pro označení BMW u většiny automobilových nadšenců dlouhodobě používají pojmy „beamer,“ „beemer“ či „bimmer“. Přesněji řečeno, pro automobily se používá „bimmer“ a „beemer“, podobně znějící „beamer“ je správný termín pro motocykly BMW Motorrad.

Původ přezdívky   beamer 

Přezdívka „beamer“ pochází z Velké Británie – původně sloužila k odlišení motocyklů nejmenovaného britského výrobce, jehož motocykly nesly přezdívku „beezer“. Ovšem také motocykly BMW na britské závodní scéně dosáhly velkého úspěchu, a to včetně závodů Tourist Trophy na ostrově Man. Například Georg „Schorsch“ Meier byl prvním nebritským závodníkem, který v roce 1939 s motocyklem BMW 255 Kompressor vyhrál v prestižní kategorii Senior TT.

V poválečných letech ho následovalo mnoho vítězných týmů BMW. Do roku 1976, kdy závod ztratil status mistrovství světa, zvítězili jezdci na motocyklech BMW, jako například Walter Schneider, Max Deubel, Siegfried Schauzu nebo Klaus Ender, celkem 26krát. V průběhu let jezdci a fanoušci motorsportu vymysleli pro motocykly BMW přezdívku „beemer“ jako analogii k přezdívce „breezer“. „Beemer“ je mnohem výstižnější a obecně lépe vyslovitelné než BMW, obzvláště proto, že v angličtině na konci netřeba vyslovovat těžkopádné a dlouhé písmeno W. 

Označení „beemer“ si v anglicky mluvících zemích rychle získalo popularitu jako přezdívka pro motocykly BMW. Postupem času se objevila také alternativní varianta „beamer“ – její podobnost se slovem „beam“ (paprsek) je považována za zcela náhodnou. Mimochodem, v Německu, domovské zemi BMW, se nikdy žádná podobná přezdívka neobjevila, dost možná proto, že jméno BMW se v němčině vyslovuje mnohem snadněji.

Jak se z   beemer   stal   bimmer  ?

Přezdívka „bimmer“ vznikla v 70. letech 20. století. V té době zažívaly automobily BMW v USA značný boom. Američané původně nazývali automobily BMW stejně jako motocykly, tedy „beemer“ – s výjimkou klubu Boston Chapter BMW Club, jehož informační bulletin se od 70. let minulého století jmenuje „Bimmer“. Současně, a zcela nezávisle na sobě na klubu Boston Chapter, se v amerických novinových stáncích a trafikách objevil totožně titulovaný časopis pro fanoušky automobilů BMW. Přezdívka „bimmer“ se tak stala oblíbeným označením automobilů BMW (na rozdíl od „beamer“ nebo „beemer“ pro motocykly). Označení následně přijali automobiloví fanoušci z celého světa, dokonce i z Německa.

Proč Číňané nazývají BMW drahocenným koněm?

V 90. letech 20. století přibyla k přezdívce „bimmer“ pro automobily BMW další, tentokrát z Číny: „bao-ma“ (bao se rýmuje s krávou). V doslovném překladu to znamená drahocenný kůň. V čínské kultuře jsou koně považováni za posvátná stvoření vysoké hodnoty a znamenají konkurenční výhodu nad rivaly. Protože automobil nyní do značné míry nahradil koně jako dopravní prostředek, převzal také svou hodnotu jako symbol postavení v čínské kultuře. Značka BMW je spojována s prosperitou a bohatstvím.

A co český   bavorák  ?

V Česku používaná přezdívka „bavorák“ nemá na rozdíl od přezdívek používaných v anglicky mluvících zemích žádný význam související s rychlostí. Vychází z prostého faktu, že BMW sídlí v hlavním městě Bavorska – Mnichově – a je to tedy „bavorák“. Ke vzniku této přezdívky přispěla i skutečnost, že na Bavorsko je BMW náležitě hrdé a má jej zakomponované ve svém oficiálním názvu: Bayerische Motoren Werke.

P90231363_highRes_helmut-daehne-on-the-min