Rozhovor s šéfem Motocentra BARTH

Rozhovor s šéfem Motocentra BARTH

Poprvé ve dvanácti. A pak už napořád. Motorky provázejí vedoucího pardubického Motocentra Martina Blažka už od dvanácti let.

Motorkáři u nás najdou vše od skútrů po velké mašiny

Motocentrum BARTH roste od roku 2015, kdy vznikla motopůjčovna. Od té doby přibyl showroom se šesti značkami a velkým výběrem příslušenství. A do budoucna vyroste ještě mnohem větší zázemí – třípatrové centrum s barem a restaurací. Motorky zkrátka berou v Pardubicích vážně. „Vždyť na nich jezdím nejen já, ale i majitel firmy,“ směje se Martin Blažek, který má služby Motocentra na starost.


Poprvé ve dvanácti. A pak už napořád

Motorky provázejí vedoucího pardubického Motocentra Martina Blažka už od dvanácti let. Tehdy začínal – jako mnoho jiných – na Pionýru. A taky zážitky byly podobné. Věčně odřené lokty nebo kolena, protože na fichtlu se lítalo často jen v kraťasech, tričku a žabkách. „Když mi bylo patnáct, udělal jsem si papíry nejdříve na malou, v osmnácti pak i na velkou motorku,“ přibližuje. Od té doby vlastnil přes čtyřicet modelů motorek a do mašin je poblázněná i celá jeho rodina – nejen přítelkyně, jezdí i všechny tři děti včetně desetileté dcery. „Ta má malou krosovou motorku,“ směje se.
Martin Blažek motorky rád střídá. Není to tak, že by si jednu koupil a pak na ní jezdil šest let. Na jedné mašině vydrží maximálně jednu sezónu. „Motorky miluju, takže je rád zkouším. Je jedno, jaká je to značka. Nejsem vyhraněný, zajímám se o historii jednotlivých výrobců a snažím se obsáhnout nabídku všech kategorií. Jezdil jsem na všem od skútrů po supersporty,“ říká zapáleně. Nejezdí jen v „civilu“, ale samozřejmě i v práci. „V Motocentru máme dvacet motorek, na kterých jezdíme po celý rok. Motorky, které dáváme do půjčovny, mají záběhový interval 1000 kilometrů, takže na nich jsme furt – do práce, z práce, o víkendech,“ usmívá se. Tuhle práci nejde nemilovat



BARTH byl dlouho spojený hlavně s auty. Proč jste založili motopůjčovnu?

V té době nikdo nepůjčoval nové motorky, tak jsme se do toho pustili sami. Od začátku jsme nabízeli fungl nové nebo maximálně rok staré motorky, což je mezi půjčovnami dodnes unikátní. Byla to trefa do černého, brzy jsme začali mít plný kalendář. Původně jsme měli jen pár motorek, pak jsme počet navyšovali a rozšiřovali jsme i nabídku kategorií a značek. Teď máme v nabídce 20 motorek od sedmi značek, rozdělených do pěti kategorií od stopětadvacítkových skútrů až po velká cestovní endura.

Kdo si k vám chodí motorky půjčovat?

Je to několik kategorií zákazníků. Do té první patří ti, kteří si chtějí daný model otestovat před rozhodnutím, zda si ho koupí. Pokud si ho pak opravdu vyberou, tak jim jeden den nájmu odečteme z kupní ceny. Jiní si chodí vyzkoušet jiné mašiny, než které mají doma. A pak k nám jezdí i lidé, kteří motorku nemohou nebo nechtějí vlastnit. Takových motorkářů je stále více – máme klienty, co si motorky půjčují každý rok a vždy si přijdou pro něco jiného. Díky nám si pár dní pojezdí na servisované, plně vybavené mašině s kompletním pojištěním, takže se nemusejí o nic starat. Vzhledem k tomu, že motorka je pojištěná po celé Evropské unii, mohou s ní vyrazit kamkoliv.

Půjčujete i vybavení?

Kromě motorek samozřejmě půjčujeme i příslušenství - od zámků a přileb přes navigace až po brašny, kufry apod. Když chce někdo vyrazit na trip po Evropě, vyladíme mu to tak, aby měl vše, co potřebuje. Nenajdete u nás jen motorkářské oblečení, protože lidé si takové věci po sobě neradi půjčují. To je to jediné, co musíte mít své.

nové Motocentrum BARTH

Jak je to s termíny? Kdy je potřeba si motorku rezervovat?

Co nejdříve, protože plánovací kniha se začíná plnit už od ledna. Lidé mají pevné termíny v roce, kdy chtějí vyrazit. Špička u delších nájmů je samozřejmě přes léto, těch jednodenních je zase nejvíce na jaře. V létě vyrážejí lidé nejčastěji do Alp, poslední dobou také na Balkán nebo na Ukrajinu. Čím dál více lidí jezdí i do Skandinávie. 

Týká se taková vytíženost i skútrů? 

O skútry je všeobecně velký zájem, ženy si je třeba půjčují ve větším počtu na různé dámské jízdy. A nedávno jsme tu měli dokonce i paní, která bez jakýchkoliv zkušeností na motorce vyrazila na 3000 kilometrový trip do Slovinska a Rakouska fotit přírodu. Klobouk dolů!

Co dál nabízíte v Motocentru?

Především šest legendárních značek – BMW Motorrad, Yamaha, Vespa, Piaggio, Aprilia a Moto Guzzi. Ke všem zajišťujeme autorizovaný servis nebo pneuservis a nabízíme i originální příslušenství. Navíc jako jediní v Česku zdarma rozvážíme klientům po celé republice zakoupené motocykly s výjimkou malých skútrů do 125 ccm. Jinak vám přivezeme každou mašinu, novou i ojetou, až před dům. Kromě toho máme v showroomu vše, co správný motorkář potřebuje – doplňky a oblečení od světových i českých značek, jako jsou Shark, AGV, 4SR, MBW, Restless. 

A ojeté motorky? 

V motobazaru máme spoustu skvělých mašin. Vykupujeme všechny značky, klíčový je pro nás dobrý technický stav a doložitelnost najetých kilometrů. Bereme starší motorky i na protiúčet, a když si u nás koupíte novou, nejenže vám ji přivezeme, ale zároveň odvezeme tu ojetou. Snažíme se zkrátka nabízet takové služby, jaké sami jako motorkáři potřebujeme a oceňujeme. Jízda na motorce má být zábava, ne řešení problémů. 

Chystáte do budoucna nějaké novinky? 

Chceme vybudovat novou třípodlažní budovu, která bude tvořit zázemí Motocentra. Vznikne v ní pět samostatných showroomů, k tomu bar a restaurace. Bude to největší motocyklové centrum ve východních Čechách a jedno z největších v Česku. Bude to místo, kde se budou motorkáři cítit dobře. Věřím, že vše dokončíme v druhé polovině roku 2020.