Na velký skútr už není třeba řidičák

Na velký skútr už není třeba řidičák

K řízení skútru do 125 ccm Vám stačí řidičský průkaz skupiny B.

Na velký skútr už není třeba řidičák

K řízení skútru do 125 ccm Vám stačí řidičský průkaz skupiny B. Nyní můžete řídit silný skútr, i když jste na motorce v životě neseděli. Doporučujeme pořídit si speciální oblečení a zaplatit si několik kondičních jízd v motoškole.

Kompletní nabídka skútrů 

Od roku 2013 platí zákon, který umožňuje řízení skútrů s obsahem motoru do 125 ccm s řidičským oprávněním skupiny B. Řídit je může každý, kdo vlastní řidičský průkaz této skupiny, bez ohledu na délku jeho držení. Podmínkou však je, že stroj musí mít automatickou převodovku, což se týká především skútrů a ne malých motocyklů s manuální převodovkou, jako je například Jawa Pionýr. Pokud máte řidičák skupiny B s oprávněním řídit motorku do 50 ccm, můžete na pionýru jezdit i nadále.

Dosud bylo možné s řidičákem na auto řídit pouze malé padesátky s maximální rychlostí do 45 km/h, což už neodpovídalo charakteru a rychlosti provozu ani zvyklostem v okolních zemích.

Skútry Yamaha Skútry Vespa Skútry Piaggio Skútry Aprilia

Jaké skútry doporučujeme my?

Novinky v roce 2024

V roce 2024 došlo k několika změnám a vylepšením týkajícím se skútrů a jejich řízení:

  1. Elektrické skútry: Díky rostoucímu počtu elektrických skútrů na trhu se zákonodárci rozhodli podpořit jejich využívání. Elektrické skútry do 125 ccm (nebo jejich elektrické ekvivalenty) mohou být řízeny s řidičským oprávněním skupiny B, podobně jako skútry se spalovacím motorem.

  2. Zvýšené bezpečnostní požadavky: Pro zvýšení bezpečnosti byly zavedeny nové normy pro ochranné vybavení. Například všechny nově prodávané přilby musí splňovat nejnovější evropské bezpečnostní normy ECE 22.06.

  3. Inovace v technologiích: Moderní skútry jsou vybaveny pokročilými technologiemi, jako jsou ABS (antiblokovací brzdový systém), kontrola trakce a dokonce i airbagy, což výrazně zvyšuje bezpečnost jezdců.

Další změny v zákoně

Další významnou změnou je posunutí věkového limitu pro řízení velkého motocyklu s výkonem nad 35 kW. Tyto motocykly, zpravidla do kubatury 500 ccm, může řídit osoba od 24 let, pokud na motorce nikdy neseděla. Kdo však má dvouletou praxi na motocyklu s nižším výkonem, může řídit tyto silné stroje už od 21 let.

Výbava nesmí chybět

Až si vyberete vhodný skútr, nezapomeňte si nechat část peněz na kvalitní výbavu. I malý skútr do 125 ccm může dosáhnout rychlosti nad 100 km/h, proto je nutné vybavit se kvalitní přilbou, rukavicemi a pevnou bundou s chrániči. Na skútr se nejčastěji používají otevřené přilby s vyklápěcím plexištítem nebo slunečními brýlemi. Pro vyšší bezpečnost můžete zvolit integrální přilbu s ochranou celé hlavy a obličeje.

Vyberte si výbavu na našem E-SHOPU

Bunda na skútr by měla být z kůže nebo odolného textilu s ochrannými protektory na loktech, ramenou a páteři. Doporučuje se také speciální "páteřák". Podobné požadavky platí pro rukavice s ochrannými "slidery" na dlaních a prstech. V nabídce jsou i elegantní bundy s potřebnými protektory, které vypadají jako civilní oblečení. Bezpečnost můžete zvýšit výběrem bundy v reflexní barvě.

Martin Blažek

Martin Blažek

prodejce motocyklů

martin.blazek@motocentrum-barth.cz

Lukáš Blažek

Lukáš Blažek

prodejce motocyklů

lukas.blazek@motocentrum-barth.cz