BMW R nineT Gaston Rahier Tribute

BMW R nineT Gaston Rahier Tribute

Unikátní česká přestavba motocyklu BMW R nineT Scrambler podle dakarského speciálu z 80. let

Jak napovídá samotný název přestavby, jedná se o poctu Belgickému motokrosovému závodníkovi Gastonu Rahierovi. Gaston Rahier byl vskutku malý velký muž. Se svým vzrůstem okolo 150cm budil sympatie už na startu. Stal se mistrem světa v motokrosu v kategorii 125ccm a to v letech 1975, 1976 a 1977.
 
 
V roce 1984 se přidal k závodnímu týmu BMW po bok Huberta Auriola který v roce 1980 skončil druhý na rallye Paříž Dakar a zvítězil na ní v letech 1981 a 1983. Gaston tuto výzvu přijal a pouští rallye vyhrál v letech 1984 a 1985. Jel tehdy na továrním motocyklu BMW R80GS s výkonem 80k. Abychom předešli dohadům, ano víme že barevné provedení BMW R nineT Gaston Rahier Tribute neodpovídá barvám Gastonovy motorky. Pro tuto přestavbu byl vybrán líbivější motiv z roku 1986 s Playboyem. A ano, víme že Gastonovo startovní číslo bylo 101 a né 100 jak je uvedeno na motorce. To je tam kvůli výročí 100 let BMW Motorrad. Nebudu vás unavovat technickými detaily. Zmíním jen že celá přestavba trvala čtyři měsíce. Jako základ posloužil motocykl BMW R Nine-T Scrambler a co nejvíce originálních dílů. Celá motorka byla zvednuta na podvozku o 12cm díky kitu Wunderlich od společnosti 2B Moto Trutnov, dostala jednadvaceti palcové přední kolo a nejedná se v žádném případě o nějaký show bike. Motorka je plně funkční odladěná pro jízdu v terénu a na značkách.
 
Pocta Gastonu Rahierovi bude k vidění naživo celý příští rok, absolvuje cestu po autorizovaných prodejcích motorek s modrobílým logem v České republice. Počítá se s ním i pro novinářské testy, registrační značku koneckonců dostal, uvidíme jej také na výstavách. 
 
Na našem salonu BMW Motorrad v Motocentru BARTH je k tento speciál k vidění do pátku 17. 2. 2023.